Tankar efter operationen

Nu står år 2020 för dörren och det hoppas jag ska bli ett bra år. År 2019 har varit lite blandat. Det har varit lite svårt att hitta en bra balans mellan fysiskt arbete, återhämtning och egen träning. Mitt knä har varit mycket bättre än innan operationen men inte helt bra. Ibland har det blivit överansträngt av mitt fysiskt aktiva jobb och mina promenader. Då svullnar det upp och blir stelt och det är vila som gäller. Frustrerande.

Jag fyllde 60 år under 2019 och det var trevligt. Jag har gjort en del roliga resor med anledning av detta och firat med släkt och vänner. Att bli 60 bidrog även till att jag blev erbjuden att lämna ett avföringsprov till sjukvårdsregionen Stockholm-Gotland. Lite skrämmande kändes det men ändå bra att ta tag i och få reda på hur det står till med mig. Provet visade på blod i avföringen och nu blev jag kallad till en koloskopiundersökning. Den var besvärlig. Först skulle jag hålla en diet veckan innan som går helt emot det jag äter nuförtiden. Jag fick inte äta fibrer, frukt eller grönsaker med skal utan skulle hålla mig till vitt bröd, vitt ris och potatismos! Sista dagen innan undersökningen skulle jag vara fastande och dessutom dricka flera liter med ett laxeringsmedel som smakade fruktansvärt illa, det var nästan värst. Sedan gjordes själva undersökningen och den är inte heller kul. Det visade sig att jag hade ett ganska stort antal polyper som man plockade bort. Polyper i sig är inte farliga men får de växa till sig kan de utvecklas till cancertumörer. I den största polypen som togs bort hittades oroliga celler och en del cancerceller!

Att få ett cancerbesked är väldigt laddat. Hösten har kantats av undersökningar och oroliga tankar. Först fick jag göra en skiktröntgen för att se om några fler organ i buken var drabbade av cancer. Sedan blev jag opererad i tjocktarmen. En tio centimeter stor bit av tarmen togs bort i förebyggande syfte, fem centimeter innan polypen och fem centimeter efter polypen. Tarmbiten sändes på analys och efter två veckor fick jag besked om att all cancer var borta och jag nu var färdigbehandlad. Vilken härlig julklapp fem dagar innan julafton!

Det har varit omtumlande och väckt många tankar. Redan tidigare har jag varit medveten om att jag inte är odödlig men jag vill ju gärna leva i många till och få vara med min familj och mina vänner. Det gäller verkligen att ta vara på nuet och uppskatta det man har och inte ta något för givet. Det låter kanske som klyschor men det blir extra viktigt när man gått igenom en cancerbehandling.
Med lite perspektiv kommer det kanske att kännas som om jag kom väldigt lindrigt undan. Jag är verkligen tacksam att jag bor i Stockholm och erbjöds att göra ett avföringsprov. Jag är också glad över att jag tog tag i det och att min cancer hittades i ett tidigt skede vilket gjorde att det räckte med en mindre operation. Så det är en uppmaning till er alla, ta chansen när ni får den, det kan rädda ert liv.

Jag känner mig redan tämligen återställd och ser fram emot 2020 med tillförsikt. Det kommer att bli ett bra år!

rpt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *